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Dear Ms. Chun:
wherein you inquire whether a third
party co temporaneous real estate closing is
required t. be certjfied as an independent escrowee pursuant to
the provi Title Insurance Act (Ill. Rev. Stat. 1989,
ch. 73, par. 1401 et seq.) and,.if so, whether there are any
circumstances in which the certification requirement would be
precluded. You also inquire whether the deposit requirements

for independent escrowees are subject to modification by the
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Department of Financial Institutions. For the reasons here-
inafter stated, it is my opinion that a party performing the
closing services in question must be certified as an independent
escrowee and, further, that the Department is not authorized to
modify the deposit requirements for independent escrowees.

For purposes of your inquiry, a contemporaneous real
estate closing may be described as a procedure for finalizing
the transfer of real property in which documents and funds,
including Torrens transactions, are sent to the third party
closing agent for review and final distribution. Any documents
or funds not distributed are returned the same day to the
lender, registered title insurance agent, certified title
insurance company, attorney, or other appropriate party.

Subsection 17(a) of the Title Insurance Act (Ill. Rev.
Stat. 1989, ch. 73, par. 1417(a)) (hereinafter referred to as
"the Act") provides, in pertinent part:

"k * * (a) Every independent escrowee shall
be subject to the same certification and deposit

requirements to which title insurance companies
are subject under Section 4 of this Act.

* %k % "
The term, "independent escrowee" is defined, in subsection 3(9)
of the Act (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 73, par. 1403(9)), as

follows:




Shinae Chun - 3.

" * % *

(9) ’Independent Escrowee’ means any firm,
person, partnership, association, corporation or
other legal entity, other than a title insurance
company or a title insurance agent, which receives
deposits, in trust, of funds or documents, or
both, for the purpose of effecting the sale, trans-
fer, encumbrance or lease of real property to be
held by such escrowee until title to the real
property that is the subject of the escrow is in a
prescribed condition. Federal and State chartered
banks, savings and loan associations, credit un-
ions, mortgage bankers, banks or trust companies
authorized to do business under the Illinois
Corporate Fiduciary Act, licensees under the
Consumer Installment Loan Act, real estate brokers
licensed pursuant to the Real Estate License Act
of 1983, as such Acts are now or hereafter
amended, and licensed attorneys when engaged in
the attorney-client relationship are exempt from
the escrow provisions of this Act.

* % % (1]
(Emphasis added.)

The cardinal rule of statutory construction is to
ascertain and give effect to legislative intent as expressed

therein. (Denton Enterprises, Inc. v. Illinois State Toll
Highway Authority (1979), 77 Ill. App. 3d 495, 501.) Statutes

may not be construed more broadly than their express language
and the necessary implications thereof allow, and a court can
neither restrict nor enlarge the plain meaning of an unambiguous
statute. (Bovinette v. City of Mascoutah (1973), 55 Ill. 2d
129, 133.) 1In construing a statute, consideration may be given
to the object or purpose to be attained or subserved by

statute. Johnson v. Stryker Corp. (1979), 70 Ill. App. 34 717,
721.
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Under the statutory definition of "independent
escrowee", it appears that a third party, who conducts a
contemporaneous closing as herein described and who does not
fall within one of the express exemptions, would be considered
an independent escrowee. The fact that the third party retains
possession of the documents or funds for only a brief period of
time is irrelevant, as the definition is based strictly upon the
act of receiving deposits, in trust, of funds or documents for
the purpose.of effecting the sale or transfer of property.
Clearly, an entity which receives funds or documents in trust
for the purpose of performing closing services falls within the
ambit of the statutory definition. Furthermore, exemption of
the closing services in question would subvert the purpose of
certification, which is to protect the parties during all stages
of a transaction with respect to those entities which have
custody of funds or documents submitted in trust. It should
also be noted that regardless of whether the independent
escrowee is engaged in escrow, settlement or closing services,
all of these transactions are subject to regulation pursuant to
subsection 17(e) of the Act. (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 73,
par. 1417 (e).)

Accordingly, it is my opinion that a party rendering
contemporaneous closing services, as described herein, is an
independent escrowee unless statutorily exempted, and, as such,

would be required to meet the requisite certification.
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With respect to your second question, the controlling
factor, as previously stated, is whether the party receives
deposits, in trust, of funds or documents for the purpose of
effecting a property transaction. If that requirement is met,
certification is mandatory unless the party is statutorily
exempted. I would also point out that even if the aforementioned
closing services were conducted by an independent contractor
retained by one of the entities specifically exempted under the
statutory definition, the independent contractor would not
acquire exempt status under principles of agency. See generally

Lewis v. Mount Greenwood Bank (1980), 91 Ill. App. 3d 481;

Gasbarra v. St. James Hospital (1979), 85 Ill. App. 34 32.

In response to your final question, independent escro-
wees, as previously noted, are subject to the same certification
and deposit requirements imposed upon title insurance com-
panies. (Il1l. Rev. Stat. 1989, ch. 73, par. 1l417(a).)
Subsections 4(a) and 4(b) of the Act (Ill. Rev. Stat. 1989, ch.
73, par. 1404(a), (b)) provide, in pertinent part:

"(a) Every title insurance company licensed
or qualified to do business in this State shall,
within 30 days after the effective date of this
Act or within 30 days after incorporated or
licensed to do business, whichever is later,
deposit with the Department, for the benefit of
the creditors of the company by reason of any
policy issued by it, bonds of the United States,
this State or any body politic of this State in
amounts as specified in subsection (b). * * *

(b) Every title insurance company shall
deposit bonds or securities in the sum of $50,000
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plus $5,000 for each county, more than one, in
which the real estate, upon which such policies
are issued, is located, to maximum deposit of
$500,000. Every title insurance company guarantee-
ing or insuring titles to real estate in counties
having 500,000 or more inhabitants shall deposit
securities with the Department in the sum of
$500,000. * %k %

* *x * "
It is well established that an administrative agency
may exercise only such authority as is conferred by statute, or
as is found by fair implication and intendment to be incident to
powers which are expressly granted. (Troy v. State Board of
Elections (1980), 84 Ill. App. 3d 740, 743; Illinois Dept. of

Public Aid v. Brazziel (1978), 61 Ill. App. 3d 168, 172.) Based

upon the plain language of subsections 4(a) and 4(b), it is
clear that no discretionary authority has been granted to the
Department of Financial Institutions regarding the amount to be
deposited or the time period in which such deposits must be
made. Independent escrowees are required to submit the bonds or
securities in the amount and within the time limit specified by
subsections 4(a) and 4(b) of the Act.

Accordingly, it is my opinion that the deposit require-
ments for independent escrowees are not subject to modification
by the Department of Financial Institutions.

Very truly yours,

&‘4""”‘—1——

ATTORNEY GENERATL




